Wat is trauma?

Ieder van ons draagt trauma met zich mee. Een trauma is een emotionele reactie op een schokkende gebeurtenis of ervaring die iemands vermogen om te functioneren belemmert. Trauma kan optreden als gevolg van een eenmalige traumatische gebeurtenis (ernstig auto-ongeluk, natuurramp, aanslag, verkrachting), alsook herhaalde of langdurige stressvolle situaties (verwaarlozing, onderdrukken van emoties, langdurige toxische relatie, mishandeling tijdens de opvoeding, oorlog).

Trauma kan leiden tot verschillende reacties en symptomen, waaronder:
– Voorbeelden van psychologische symptomen: angst, depressie, paniekaanvallen, dissociatie (gevoel van buiten jezelf treden), nachtmerries, flashbacks, vermijdingsgedrag, concentratieproblemen en andere cognitieve problemen.
– Voorbeelden van fysieke symptomen: hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten, slaapproblemen, spierspanning, vermoeidheid.
– Voorbeelden van emotionele symptomen: intens verdriet, woede, schuldgevoelens, gevoelens van schaamte en hulpeloosheid, een laag zelfbeeld.

Een traumatische ervaring overweldigt iemand om er op een gepaste manier mee om te gaan. Van nature willen mensen in een dreigende situatie vanuit het reptielenbrein reageren; namelijk vluchten of vechten om te overleven. Wanneer iemand niet in staat is geweest om tijdens het gevaar deze natuurlijke drang van vechten of vluchten te volgen, wordt de reactie gestaakt en opgeslagen in het lichaam. Het zet zich letterlijk vast in ons bindweefsel, om op een later moment afgemaakt te worden. Op deze manier ontstaan blokkades in ons lichaam en blijft de onafgemaakte emotionele reactie opgeslagen in ons lijf. Wanneer we in soortgelijke situaties verkeren of in een situatie terechtkomen waarin we in hetzelfde emotionele stuk geraakt worden, wordt het trauma opnieuw geactiveerd. Het wordt als het ware uitgelokt om afgemaakt te worden. Trauma is dus een onafgemaakte reactie op gevaar dat is opgeslagen in ons onderbewustzijn en lichaam. Vaak willen we deze oude pijnlijke gevoelens niet nog eens ervaren en duwen we het weer weg. De reactie wordt wederom niet afgemaakt en opgeslagen in het lichaam. Het trauma blijft bestaan.

Van belang is dat we onszelf de ruimte geven om deze onafgemaakte emotionele reacties toe te laten en af te maken. Op deze manier zijn we in staat trauma’s te verwerken. Dat is de weg naar traumaheling.